Harcom a rákkal

Rebike

IMG_20171009_175644

Ma hajnalban meghalt Rebi kutyánk. 15 évet volt hű társunk. Egy másik kutyánk halála okán került hozzánk. Akkor halt meg 9 évesen Tomi kutyánk. Dóra, a magyar vizsla aki akkor két éves volt súlyos depresszióba esett. Bekültözött a fürdőkádba és egész nap ott ült. Csak kulcs vagy póráz zörgésre jött elő és szörnyen lihegett. Kapta a nyugtatókat, de azt nem lehetett huzamosabb ideig folytatni. Az állatorvos ajánlotta, hogy hozzunk neki társat. Így került hozzánk Rebi. Dóra egy hónapot méregette a kádból a jövevényt. Aztán kiszállt a kádból és elkezdtek játszani. Dóra szegény 16 évet élt. Közben kétszer volt teljesen lebénulva a két hátsó lába Volt amikor úgy néztünk ki a párom is én is mintha varrógép ment volna végig kezünkön mert tele voltunk harapással. Mind a kétszer helyrejött a bénulásból és élt összese 16 évet Több kutyánkat, cicánkat láttam meghalni.  Figyelve haláltusájukat jöttem rá, hogy van lelkük. Ezért nem tudom elfogadni az úgynevezett elaltatást. A kutya, más emlős egy céllal, sorssal jött a világba és be kell ezt teljesítse. Meggyilkolása ugyanolyan bún a szememben mint egy ember meggyilkolása. A mi célunk az életben az én felfogásom szerint az élet megőrzése és előbbrevitele kell legyen és nem annak elpusztítása. Amikor egy állatot magáhioz vesz egy ember ez életreszóló felelősség. Életre és nem halálra!

Meggyőződésem, hogy én is meg kell tegyek mindent, hogy az életem meghosszabbítsam mert felelősséggel vagyok családom és szőrős meg tollas családtagjaim iránt is. Meg jó lenne legalább valamennyit jóvátenni bűneimből, hogy kevésbé feketén jelenjek meg a Mindenható szine előtt.

Döntés előtt állok. Sokszor kerül az ember olyan helyzetbe, hogy döntése egész más irányba viszi. Egy teljesen új világ nyilik meg vagy egy régi zárul be. Most vagyok viszont először abban a helyzetben, hogy élet halál kérdésben döntsek. A saját életemről vagy halálomról. A bakkancslistámon is volt egy Karmapoly nevű játék megtervezése, de egyelőre ldöntöttem, hogy diétával és alternatív gyógyászattal kezelem magam. Ha jól döntöttem meggyógyulok. Ha nem akkor minimum három évvel rövidítettem meg az életwm mert műtéttel egy olyan 50 százalék esélyem van az 5 év megélésére. Műtét nélkül és ha nem hat  az alternatív kezelés akkor orvosok véleménye szetint még maximum két évem van.

Betegségemről A Harcom a rákkal blogomon olvashat ha érdekli

Tibeti gyógyászat

Mivel Áprilisben végbélrákkal diagnosztizáltak és a nyugati orvoslás által nyújtott kezelés nem kecsegtet sem a legjobb eredménnyel, sem  az esetleges túlélést követő életminőséggel olvasmányaim jelentős része népgyógyászatró, alterntív gyógymódokról, keleti gyógyászatról szól. Olvastam gyógynövényes könyveket, az Ayurveda-ról, Tao-ról. Mos éppen a tibeti gyógyászatról olvasok.

Valea Uzului

Daca dupa cele intamplate astazi. Profanare de morminte si daca profanatorilor nu se intocmeste dosar penal cum este normal intr-un stat de drept si daca UDMR mai sta o zi in parlament o sa fie evident si pentru ultimul credul al cui interese apara. O sa iasa epoletii de sub costume.

Az üzleti autizmus

muresmall

Ha korunkat kellene jellemezzem, akkor ami szembeszökő az az empátia egyre terjedő hiánya és minden területre kiterjedő autizmus.

Legjobban a politikai életben, a pilitikusoknál figyelhető meg, de ezzel nem foglalkozom mert ez nem az én kenyerem.

Sok éve szervezem a Maros mall-ban régiség és kézművevásárokat. Azért is mert szeretem és azért is mert ez egy plusz jövedelmet hozott. Amikor nem a zsbemből kellett kitegyem a pénzt mert volt aki lelépett fizetés nélkül, volt amikor az utolsó pillanatba mondták vissza. Mindezek ellenére vagy 7 éve havi rendszerességgel szerveztem ezeket a vásárokat. Közveb folyamatosan növelték a bérlési díjat, lenyomtak a torkomon egy túzoltó és munkavédelmi céget amelyi holmi papírok aláírása végett nyújtotta a markát. Közben a mall évről évre épült le. Időve kialakult egy törzs kiállítógárda akik a termékeikkel vásárlókat tudtak ide vonzani és ki tudták árulni a helydíjat amit nekem fizettek és nekik is megérte.

Ment ez Májusig. Május 27-én került egy új igazgatónő a mall élére. Ez a negyedik igazgató akinek a regnálását megértem. Pont kinevezése napjára esett a májusi vásár. Ez lezajlott a maga rendeje-módján. Nyáron lasszóval lehet csak kiállított fogni mert híre ment a vásárosok között, hogy egyre kisebb a forgalom. Ennek ellenére szép summát termeltem az évek során a mallnak. Következett volna a júniusi vásár. Nyáron nem egy üzleti siker a vásár mert sok falu, városnap, népünnepély várja kézműveseket ingyen kiállítási lehetőséggel. Ennek ellenére akkor is megtartottam ezeket a vásárokat, hogy ne szakadjon meg a folytonosság mert ha valamit félbehagynak nagyon nehéz onnan folytatni ahonnan abbamaradt és a nagy nehezen, hosszú évek alatt kialakult vásásrlókört nagyon hamar ellehet veszteni mert olyan, hogy vásárlói lojalitás egyre ritkábbá váló fogalom.

Ezért, bár tudtam, hogy nagy bevételre nem számíthatok a fenti okok miatt telefonáltam a titkárságra, hogy megkérdezzem mevan e a szerződés a júniusi vásárra. A titkárnő szivélyesen azt mondja, hogy megkérdi az új igazgatónőt. Alig telik bele pár perc és visszahív a titkárnő, hogy az igazgatónő azt üzeni, hogy egyelőre nem lesznek vásárok.

Elsötétül minden a szemem előtt mert végtelenül pofátlan eljárás, hogy ne személyesen közölje és indokolja meg miután annyi éven át, hónapról hónapra bevételhez juttattam őket. Írtam a kolozsvári vezetőségnek beszámolva az új igazgatónő eljárásáról. Valószínú levelem hatására szóltak neki és felhívott, hogy megerősítse a döntését a vásárok felfüggesztéséről. Utána hívtak vásárosok akik szigetet béreltek túőlük, hogy anélkül, hogy bejelentette volna egyik napról a másokra ötven százalékkal megemelte a bért. Ez is egy kis bevétel volt a mall-nak. Ők is visszamondták a helyüket.

Az igazgatónő csak azt az autista üzleti politikát vette figyelembe amit az egyetemen, üzleti kurzusokon beléjük sulykolnak. Hogy a profit  a szent. Hogy ezért mindenen át kell gázolni. Tudta, hogy egy daganatos betegséggel küszködök és úgy dolgozok. Tudta, hogy mennyi bevételt termeltwem hány éven át. Ennek ellenére a jővendő bevétel fantazmagórikus reményében mindent felrug.

Ő fogja majd az utolsó ásonyomot megásni a mall sirjának mert már lassan kezdett egy szellemüzlethez hasonlítani. Lelke rajta. Vajon van neki?

 

Hivatás és küldetés

Antikváriusnak lenni hivatás és küldetés. Nem e kereskedelemről szól. Kereskedni lehet mással is. Nagyobb haszonnal. Egy antikvárius megőrzi a könyvekbe foglslt tudást. Megmenti az idők során kinyomtatott értékeket. Igyekszik jó kézbe juttani ezeket, hogy a későbbiekben is megőrződjenek. A könyvek veszélyesek. Sokszor üldözték tartalmuk miatt és jelen korunk jelei azt mutatják, hogy ismét jönni fog a szellemi értékek üldözése. Nem lehet antikváriumot működtetni a könyv és aí olvasás szeretete nélkül.

Mindig kiakaszt a kapzsiság

IMG_20190524_121754IMG_20190524_121804

Néha úgy felbosszantanak, hogy valósággal ketyegek. Nem kellene felidegesítsem magam most, hogy egy betegséggel küszködök, de a világon a legjobban a kapzsiság bosszant  és ezt is tartom világunk pusztulása fő okának.

Pár hónapja bejött egy nő és megkérdezte mennyibe veszem be a könyveket. Azt mondtam neki, hogy az átlagos könyveket 1 lejben veszem be. Olyanokat amelyeket el lehet adni.

Erre ma hoz egy doboznyi könyvet aminek a háromnegyede olyan, hogy mi szoktuk felajánlani minden hónap utolsó Szombatján ingyen elvitelre. Sőt mi szándékosan töredéket nem szoktunk kitenni ingyen Átfutom a könyvanyagot vagy 5 könyv van benne ami belátható időn belül hasznosítható. Ha már elhozta a boltig és már van annyi tapasztalatom meg emberismeretem, hogy tudjam ki a finoman fogalmazva akadékoskodó Ezért jobbnak látom ha ajánlok neki 20 lejt.  Fő ugybár a nyugalom

Ekkor bújuk ki a szög a zsákból. kezdi és végzi, hogy én azt mondtam minden könyvért 1 lejt adok. Teszi ezt annak tudatában, hogy hozozmányának jó része értéktelen. Ez a gonosz kapzsiság az ami engem kiakaszt.

Végül bevittem az 5 eladható könyvet és a ládát, amint a fent ábra mutatja,  kitettem a bolt elé egy felirattal, hogy ingyen elvihető. Úgy is egy már egy ideje egy polcot tervezek oda ahol folyamatosan lesznek ingyen elvihető könyvek, Ez csak felgyorsította a terv véghezvitelét.

Szavazni vagy nem szavazni

Én is sokat gondolkoztam ezen. Megpróbáltak megszólítani jobbról és balról, a “nemzeti” oldalról. Megint ígérnek fűt-fát, Kánaánt, Kolbászból a kerítést, vajat mézet meg a legéndás murkot a szamár orra előtt ami , aki vagyok.Aztán hátra dőlök és elgondolkozok. Magyar érdek, erős magyar képviselet az EU Parlamentben? Jól hangzik. Majdnem elhiszen.Közben özönlenek a hírek. Ukrajnában nem szabad magyarul beszélni. Itt le kellett venni a magyar feliratot, ott egy zászlót, máshol megbüntettek magánszemélyt mert kitette a székely zászlót. Belerondítanak a magyar katona temetőbe. És Magyarország hallgat. Hallgat és oda tartja a másik orcáját is. Az “érdekképviselet”-re nem érdemes szót vesztegetni. Ahelyett, hogy sírgyalázásért bűntetőjogi feljelentést tegyen motyog, szervez, ködösít? Akkor miért kelljek fel Vasárnap reggel az ágyból?! Valahol olvastam, hogyha a szavazással lehetne változtatni valamit akkor már rég betiltották volna.

A vásárló által megszabott áron

Régóta ki akarom próbálni mi lenne ha a könyvbarátok annyit fizetnének egy könyvért amennyit számukra megér. Mekkora a külömbség az én éertékbecslésem és a felajánlott érték között? Mennyire működik a lelkiismeret.

unnamed (3)

Olasz lány

Bejött ma egy olasz lány. Egy gyönyörű lány. Megszólalt magyarul. Érződött a kiejtésén, hogy idegen, de azonkívül tökéletesen beszélte a nyelvet és magyar könyvet vásárolt.

Ép testben ép lélek?

Nem csak az orvostudomány szakította el a testet a lélektől, hanem a sport is a testet a szellemtől. Mint annyi sok más nemes szándék ez is zátonyra futott. Jelenleg izomagyú. túlfizetett sportszakmunkások szolgáltatják a cirkuszt amely egyre élvezhetetlenebb,