Olvasóklubot nyitna az antikvárius

Régi könyvek otthonában NAGY SZÉKELY ILDIKÓ

Fotó: Nagy Tibor

Sok marosvásárhelyi talán még nem tudja, hogy az Arató utca 6. szám alatt igen gazdag könyves sziget várja a betérőket. A Góbé antikváriumot öt évvel ezelőtt nyitotta meg Molnár József. Az antikvárius újabban olvasóklub létrehozását tervezgeti, ennek kapcsán kerestük fel.

– Hogyan született meg annak idején a régikönyv-kereskedés ötlete?

– Negyven éve gyűjtöm a könyveket, főként az Erdélyi Szépmíves Céh és más erdélyi kiadók kötetei érdekeltek. Egyszer tudomásomra jutott, hogy egy 91 évesen elhunyt biológiatanárnő ezerkötetes könyvtárából igen olcsón lehet könyveket vásárolni. Száz könyvet vettem meg. Így kezdődött… Ma már

húszezer címből válogathat az érdeklődő.

– Milyen jellegű könyvek találhatók a Góbé antikváriumban?

– Szépirodalmi művek, szakkönyvek, könyvritkaságok. A könyvek mellett bakelitlemezek és diafilmek is kaphatók. Az árak 2 lejnél kezdődnek, a legdrágább, kétkötetes orvosi szakkönyv 90 lejbe kerül.

– Mire van a legnagyobb kereslet?

– A szakkönyvekre és a mesekönyvekre. A vásárlók mintegy fele középkorú, de fiatalok és nyugdíjasok is ellátogatnak ide. A sorozatgyűjtők külön kategóriának számítanak, ők a visszatérő vendégek. De  olyan látogatók is vannak, akik meglepődve, kíváncsiságból lépnek be ide, ugyanis nem tudtak erről a helyről.

– Gondolom, folyamatosan frissül a készlet.

– Mostanában kétezer könyvvel bővítettem az állományt. A kiadványok nagy részét elhunytak hozzátartozóitól, illetve olyan személyek- től vásárolom, akik kisebb lakásba költöznek vagy külföldre telepednek, és nem tudják magukkal vinni a könyvtárukat. De adományként is kapok könyveket. Ez természetesen oda-vissza működik, én is adományozok iskoláknak, illetve az EMKE ifjúsági szervezetének. Ez a vállalkozás nem az anyagi haszonról, hanem a könyvek szeretetéről szól.

– Honnan az olvasóklub ötlete?

– Öt esztendő alatt sok embert megismertem. Az ide járó könyvbarátok részéről fogalmazódott meg az igény a rendszeres találkozás iránt, amikor is megbeszélhetnék olvasmányélményeiket. Magyar és román klubot is szerveznék, illetve bevezetném a kétnyelvű összejöveteleket is. Mivel az antikváriumban a rengeteg könyv miatt nincs hely, a közeli kávézóban kerítenénk sort az együttlétekre.  Október utolsó szombatján szeretném beindítani a havi rendszerességgel működő olvasóklubot.

– Hogyan jelentkezhetnek az érdeklődők?

– Hétfőtől péntekig 10 és 19, szombaton 9 és 14 óra között van nyitva az antikvárium. Ezekben az órákban a 0365-882458-as telefonszámon is feliratkozhat bárki az olvasóklubba, amely természetesen ingyenes.