Lopott, eltűnt könyvek

Ritka kiváltság, főleg agy bibliofil antikváriusnak egy olyan városban lakni ahol a Teleki-Bolyai könyvtár székel és nagyon fáj, hogy az évszázad könyvlopása városunkhoz és ehhez a nagyhírű-multú könyvtárhoz kötődik.

A Teleki-Bolyai Könyvtár hiányzó kötetei

2012 februárjában, több mint egy évig tartó teljes leltározás után lezárult a Maros Megyei Könyvtár kötelékébe tartozó Teleki-Bolyai Könyvtár állományellenőrzése. 538 dokumentum hiányát állapították meg a könyvtárosok, ezek az elmúlt 45 év során tűntek el, hisz a könyvtár utolsó teljes körű leltára 1967-ben volt.

“538 dokumentum hiányáról beszélhetünk. Ez a szám nemcsak könyveket fed, hanem több más típusú dokumentumot is: aprónyomtatványokat, brosúrákat. Időrendi lebontásban századok szerint egy nagyon világos képet kapunk, éspedig: 17 dokumentumunk hiányzik a tizenhatodik századból, 111 a tizenhetedik századból, 65 dokumentum a tizennyolcadik századból, 50 a tizenkilencedik századból, illetve a további 257 a huszadik században került kiadásra. ”– nyilatkozta a Megyei Könyvtár igazgatónője, Monica Avram.

A Maros Megyei Rendőrfelügyelőség vizsgálja az ügyet, a könyvtárat korszerű biztonsági rendszerrel szerelték fel, illetve az olvasók kiszolgálásának rendszerét is megváltoztatták.

Az eltűnt könyvek teljes listája itt olvasható:

Hianylista Teleki Bolyai 2012

Elérhetőség:

missing.TelekiBolyai@gmail.com

Ez volt a modern kori mayar könyvészet legnagyobb lopása. Arra most nem térek ki bővebben, hogy a lopást a karbantartást végző munkásokra fogták, pedig bárki ha fentebb rákattint a hiánylistára láthatja, hogy nagyon művelt, nagy könyvészeti szaktudással rendelkező munkások kellett legyenek a tolvajok.

Hozzánk is került lopott könyv. egy nap beállít egy ludasi román ember egy XX-ik század eleji, ritka, bőr és díszkötéses, aranyozott szegélyű Bibliával. A Biblia előlapján több Maros-megyei pap és tanító írta alá egy pap kollegájuk 50 éves szolgáltának és nyugdíjbavonulásuknak emlékére. Megegyezek az ipsével 50 lejben és miután a birtokomba jutott rákerestem az interneten. Árverésen 300 000 forintért kelt el.

Nem hagyott nyugodni az előlapi bejegyzés és elvittem egy helyi paphoz. Megmutatom a könyvet. Rögtön ráismer. Az ő szolgálata alatt, az ő akkori szolgálati helyéről lopta el az egyház egyik alkalmazottja aki nem volt megelégedve a fizetésével. Természetesen visszajuttattam az egyháznak.

Az antikváriumi lopások meg szomorúan kell mondjam, mindenkezdeti és velem született jóhiszeműség ellenére jelentős.

Gyakori bizonyos többkötetes könyveinek a lopása. Pótoják az elkalódott kötetet. Loptak el viszont értékes vintage akt sorozat képeslapot, ezüst készletet. Sok kicsi összegyűl alapon bizony tekintélyes összegű kár gyűlt össze.