A Góbé Kártya

cardmediahu

Az első közösségépítő kezdeményezés a Góbé kártya volt. Az volt az elképzelés, hogy kezdetben Vásárhely cégei összefognak és egy közösségi kártyát szétosztva ügyfeleiknek kölcsönösen kedvezményt nyújtanak. Az elején szépen fejlődött a kezdeményezés, bár volt cég amely nem osztotta ki a közösségi kártyákat, más nem adott rá kedvezményt. Ennek ellenére kapcsolatok épültek egyes cégek között és született pár közös kezdeményezés.

Az első ilyen közös kezdeményezés a Góbé Expó volt ahol a kártyához csatlakozott cégek mutathatták be termékeiket, szolgáltatásaikat. Az első expókat a Promenada mall-ban tartottuk. Utoljára elfogadta a figyelmességet az akkori, szerintem kissé sovén igazgatónő, de az utolsó pillanatban visszamondta a kiálltás megszervezését. Addig is voltak bajok a kiálltás körül mert voltak a tapasztalatlanságból adódó szervezési hibák és egyes cégeknek a kizárólag önös érdekeiket néző hozzáállás miatt. Ezért született meg az az elhatározás, hogy lévén vásárhelyi kezdeményezés és várounk emblematikus helye a Nemzeti Színház, hogy ott tartsuk a következő kiálltásokat. A színházzal megállapodtunk, hogy ezért cserébe a csatlakozott cégek színházbérleteket vásárolnak. Kitűnő ötletnek tünt mert lett egy rangos helyszín és a cégek is kaptak volna bérleteket amelyeket kioszthattak volna családtagjaiknak, alkalmazottjaiknak. Addig is találkoztam önzéssel a cégek részéről. Pedig az volt a szabály és ez hiba, az én hibám volt, hogy egy területről csak egy cég csatlakozzon egy adott területről, hogy ki legyen zárva a versengés és az esetleges ebből adódó konfliktusok. Megkötöm a szerződést a színházzal és aztán kezdődtek a bajok. Több mint négyötöde a társult a cégeknek nem volt hajlandó bérletet venni és a nyakunkon maradtak a színházbérletek.

Ugyanez történt a másik közös kezdeményezésével a Góbé kártyának. Jött egy ötlet, hogy jó lenne a helyi közszálltási vállalat buszain reklámozni a közösségi kártyát. Elkezdődött a vita, hogy melyik cég reklámja a busz melyik részén legyen. Végül megszületett a terv, ekészültek a reklámok, fel lett ezekkel díszítve két busz és alig indultak el megkezdődtek a bajok. Már az első hónap után jöttek a panaszok, hogy nem térül meg az a cégenként kb havi 50 lej befektetés és sorra tagadták meg a reklámdíj kifizetését. Ugyanez történt a közös újsághirdetésekkel is.

A tanulság ebből az, hogy

  1. Jobban meg kell válogatni a cégeket, azokat akik csak a hasznot lesték és utána köptek végérvényesen kizárni.
  2. A kártyatulajdonos érdekeit kell szem előtt tartani elsősorban
  3. Erélyesen kell megkövetelni a társulási szerződésben foglaltak betartását

A jó az, hogy megmaradt egy pár cégből álló csíra amire, a hibákból tanulva, lehet építkezni és egy valóban közösségi, a helyi vállalkozókat és vásárlókat segítő kezdeményezést létrehozni.

A megújult Góbé Kártyáról az Új Ég Új Föld honlapon lehet majd olvasni