Az “ismerős” üzletemberek.

apacapenz

Megkeres egy nő meg a férje, hogy értékesítsek több festményt, párszáz könyvet és néhány egyéb tárgyat amelyek az édesanyja valakijének a tulajdonát képezik. A nő egy rokonom volt munkatársa. Lefogadom, hogy előtte már végigjárták a város régiségkereskedéseit és ott nem volt kereslet a portékájukra.

Telik az idő, zajlanak az események. Adok el belőlük, fizetem amit eladtunk. Egy festőnek a festményei a kutyának sem kellettek hosszú ideig, mert Vásárhelyen ismeretlen az illető. Végre kerül valaki aki ismeri a festőt, ajánl egy árat. felhívom az üzletasszonyt aki rábólint az árra. Azt nm tudom, hogyha akkora üzletasszony akkor miért gondolja, hogy nekünk nem jár semmi a festmények árából, de erre még visszatérek. Közben megbetegszik a párom és kevesebbet tudok foglalkozni az üzlettel. Ennek az eredménye hiány az üzletben Hab a tortán, hogy egy galéria nem fizet ki festményeket mert csődbe megy. Elmagyarázom a nőnek, aki váltig állítja, hogy nem egy hanem két jól menő üzletet vezet, hogy nehéz helyzetben vagyok. Az üzletasszony nem érti, hogy ha a hiány van a boltban és más festményeket nekünk sem fizettek ki, meg a család maga is nagy nehézségekkel küzd. akkor miért nehéz nekem fizetni. Elvégre ő üzletasszony és a férje üzletember. Kinyögöm részletekben az eladott tárgyak értékét. Közben üvölt, fenyegetőzik az üzletasszony és vele az egész családja. Elfelejtettem említeni, hogy ezen üzletemberek buzgó, “istenfélő” katolikusok is. Úgy nyelik az ostyát mint más a mentolos cukorkát de ennek ellenére vagy ezért, ezekbe a rokonom ismerőseibe egy csepp együttérzés nem szorult. Folyamatosan dicsekszik, hogy nem egy, hanem két jól menő vállalkozást vezet Pesten,  Az viszont belefér hitükbe, hogy véletlenül elvigyenek egy doboz drága porcelánkészletet a raktárból és megtagadják ennek visszaadását. Azt is elfelejtik a számításnál, hogy követelt összegből le kellene vonni a jutalékunkat mert egy üzletasszony és egy üzletember kellene tudja, hogy egy bolt hasznot kell termeljen, hogy működhessen és ez a haszon az árrésből tevődik össze amiből aztán levonjuk a működési költségeket. Béketűrő ember vagyok. Sokak szerint fát lehet vágni a hátamon. ennek ellenére ennek az üzletasszonynak az édesanyja annyira kihozott a sodromból, hogy azt ígértem ha mégegyszer rikácsol a boltba ráengedem a kutyáimat. mind az ötöt. Jó a kutya a háznál.

Mivel és nem vagyok annyira vallásos mint ők nem lihegek bosszúért. Tudom, hogy Isten méltányos mindenki elnyeri méltó jutalmát vagy és büntetését. Én megkaptam múlt és jelenbeli hibáim “jutalmát”. Érdeklődéssel fogom kísérni ezen üzletemberek pályafutását.

Ami meg az “üzletemberségüket illeti valami azt súgja nekem, hogy az maximum feketén csencselés. Innen visznek ezt azt és Magyarban eladják bizományiba vagy feketén.

Tanulság? Ismerős az ismerős. Üzlet az üzlet